E

Voor 14:00 uur besteld, vandaag verstuurd

E

Gratis verzending vanaf €75,-

E

Ook te koop in onze winkel in Zundert

E

Voor 14:00 uur besteld, vandaag verstuurd

De perfecte tegelsnijder voor elke klus

Advies nodig?

Neem gerust contact op

085-1300426

Tijdens kantooruren

contact@fixfine.nl

Binnen 24 uur antwoord

De kunst van het tegelsnijden onder de knie krijgen: De ultieme gids voor het kiezen en gebruiken van de beste tegelsnijders

Tegels snijden is een essentiële vaardigheid voor iedereen die wil beginnen aan een huis renovatie project. Echter, het kiezen van de juiste tegelsnijder kan een ontmoedigende taak zijn, vooral voor beginners. Met zo veel opties beschikbaar in de markt, kan het uitdagend zijn om te weten welke je nodig hebt. Gelukkig is het beheersen van de kunst van het tegelsnijden niet zo moeilijk als het lijkt. Met het juiste gereedschap, technieken, en een beetje oefening, kan iedereen een pro worden op het gebied van het snijden van tegels. In deze ultieme gids vertellen we je alles wat je moet weten over het kiezen en gebruiken van de beste tegelsnijders. Van handmatige snijders tot elektrische zagen, we onderzoeken de verschillende soorten tegelsnijders en hun unieke kenmerken. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professionele aannemer, deze gids zal je voorzien van de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om elke keer een zuivere en nauwkeurige snede te maken. Dus, laten we erin duiken en de kunst van het tegelsnijden onder de knie krijgen!

Inleiding tot het snijden van tegels

Tegelsnijden is een essentiële vaardigheid voor iedereen die een huisrenovatieproject wil starten. Het is een taak die niet alleen precisie en nauwkeurigheid vereist, maar ook een gevoel van esthetiek en design. Het snijden van tegels kan een uitdaging zijn, vooral als je geen ervaring hebt met het gebruik van tegelsnijders. Het goede nieuws is dat het snijden van tegels niet zo moeilijk is als het lijkt. Met de juiste tools en technieken kun je snel en gemakkelijk tegels snijden en een professionele afwerking krijgen.

In deze gids zullen we je helpen bij het kiezen van de juiste tegelsnijder voor jouw project en je leren hoe je tegels op een nauwkeurige en efficiënte manier kunt snijden. We zullen je ook enkele tips en trucs geven om je te helpen bij het voorkomen van veelvoorkomende fouten bij het snijden van tegels.

Soorten tegelsnijders

Er zijn verschillende soorten tegelsnijders beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten tegelsnijders:

Handmatige tegelsnijders

Handmatige tegelsnijders zijn de meest voorkomende en goedkope optie voor het snijden van tegels. Deze snijders maken gebruik van een snijwiel en een breekmechanisme om tegels op een nauwkeurige manier te snijden. Ze zijn ontworpen om te werken met keramische en porseleinen tegels en zijn ideaal voor doe-het-zelvers en kleine projecten.

Elektrische tegelsnijders

Elektrische tegelsnijders zijn een krachtigere en efficiëntere optie voor het snijden van tegels. Deze snijders maken gebruik van een diamantzaagblad om door tegels te snijden en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan materialen, waaronder keramiek, porselein, natuursteen en glas. Elektrische tegelsnijders zijn ideaal voor grotere projecten en professionals die regelmatig tegels moeten snijden.

Tafelzaag tegelsnijders

Tafelzaag tegelsnijders zijn een andere optie voor het snijden van tegels en zijn vergelijkbaar met elektrische tegelsnijders. Het belangrijkste verschil is dat tafelzaag tegelsnijders op een tafel staan ​​en kunnen worden gebruikt om grotere tegels te snijden. Ze zijn ideaal voor grotere projecten en professionals die regelmatig tegels moeten snijden.

Handmatige tegelsnijders versus elektrische tegelsnijders

Handmatige tegelsnijders zijn de meest voorkomende optie voor het snijden van tegels en zijn ideaal voor doe-het-zelvers en kleine projecten. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, en vereisen geen elektriciteit of speciale vaardigheden. Handmatige tegelsnijders maken gebruik van een snijwiel en een breekmechanisme om tegels op een nauwkeurige manier te snijden en kunnen worden gebruikt met keramische en porseleinen tegels.

Elektrische tegelsnijders zijn krachtiger en efficiënter dan handmatige snijders en zijn ideaal voor grotere projecten en professionals die regelmatig tegels moeten snijden. Ze maken gebruik van een diamantzaagblad om door tegels te snijden en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan materialen, waaronder keramiek, porselein, natuursteen en glas. Elektrische tegelsnijders zijn duurder dan handmatige tegelsnijders en vereisen elektriciteit en speciale vaardigheden om te gebruiken.

Hoe kies je de beste tegelsnijder voor jouw project?

Bij het kiezen van de beste tegelsnijder voor jouw project zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, waaronder:

Het type tegel

Het type tegel dat je snijdt is van invloed op het type tegelsnijder dat je moet gebruiken. Keramische en porseleinen tegels kunnen worden gesneden met handmatige snijders, terwijl natuursteen en glas tegels elektrische tegelsnijders vereisen.

De grootte van de tegel

De grootte van de tegel is ook belangrijk bij het kiezen van een tegelsnijder. Kleine tegels kunnen worden gesneden met handmatige snijders, terwijl grotere tegels elektrische tegelsnijders of tafelzaag tegelsnijders vereisen.

Het budget

Het budget is ook een belangrijke factor bij het kiezen van een tegelsnijder. Handmatige tegelsnijders zijn goedkoper dan elektrische tegelsnijders, maar elektrische tegelsnijders zijn krachtiger en efficiënter.

Het niveau van de gebruiker

Het niveau van de gebruiker is ook belangrijk bij het kiezen van een tegelsnijder. Handmatige tegelsnijders zijn gemakkelijker te gebruiken dan elektrische tegelsnijders en zijn ideaal voor beginners. Elektrische tegelsnijders vereisen meer vaardigheid en ervaring in het snijden van tegels.

Stappen voor het snijden van tegels met een tegelsnijder

Nu je de juiste tegelsnijder hebt gekozen, is het tijd om te leren hoe je tegels op een nauwkeurige en efficiënte manier kunt snijden. Hier zijn de stappen die je moet volgen bij het snijden van tegels met een tegelsnijder:

1. Markeer de tegel op de plaats waar je deze wilt snijden.

2. Plaats de tegel op de tegelsnijder met de markering op de snijlijn.

3. Stel de snijwiel van de tegelsnijder in op de breedte van de tegel.

4. Draai de hendel van de tegelsnijder om het snijwiel over de tegel te bewegen.

5. Gebruik het breekmechanisme om de tegel op de snijlijn te breken.

6. Gebruik een schuursteen om eventuele scherpe randen te verwijderen.

Tips voor nauwkeurig en efficiënt tegelsnijden

 • Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het snijden van tegels op een nauwkeurige en efficiënte manier:
 • Draag altijd beschermende kleding en een veiligheidsbril bij het snijden van tegels.
 • Maak gebruik van de juiste snijtechniek om nauwkeurige sneden te maken.
 • Reinig de tegelsnijder regelmatig om ervoor te zorgen dat deze goed werkt.
 • Gebruik een schuursteen om eventuele scherpe randen te verwijderen.
 • Oefen met het snijden van tegels voordat je aan een groot project begint.

Veelvoorkomende fouten bij het snijden van tegels

Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het snijden van tegels:

 • Het niet gebruiken van de juiste snijtechniek.
 • Het niet schoonmaken van de tegelsnijder na gebruik.
 • Het niet markeren van de tegel op de juiste plaats.
 • Het niet dragen van beschermende kleding en een veiligheidsbril.

Onderhoud en verzorging van je tegelsnijder

Het onderhouden en verzorgen van je tegelsnijder is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed werkt en langer meegaat. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud en de verzorging van je tegelsnijder:

 • Reinig de tegelsnijder regelmatig om ervoor te zorgen dat deze goed werkt.
 • Smeer de bewegende delen van de tegelsnijder regelmatig in om ervoor te zorgen dat deze soepel blijven bewegen.
 • Controleer regelmatig of de snijwiel van de tegelsnijder nog scherp is.
 • Berg de tegelsnijder op een droge en veilige plaats op.

Alternatieven voor tegelsnijders

Als je geen tegelsnijder wilt gebruiken, zijn er verschillende alternatieven beschikbaar, waaronder:

 • Een tegelsnijder met een diamantzaagblad
 • Een haakse slijper met een diamantzaagblad
 • Een tegelzaag

Conclusie: Het worden van een professionele tegelsnijder

Het snijden van tegels kan een uitdaging zijn, vooral als je geen ervaring hebt met het gebruik van tegelsnijders. Met de juiste tools, technieken en oefening kun je echter snel en gemakkelijk tegels snijden en een professionele afwerking krijgen. Door de juiste tegelsnijder te kiezen en de juiste technieken te gebruiken, kun je elke keer een schone en nauwkeurige snede maken. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en word een professionele tegelsnijder!

Alles wat je moet weten over lijmkammen voor vloer- en wandtegels: Welke lijmkam heb je nodig, hoe gebruik je het en waarom is het belangrijk?

Lijmkammen zijn een essentieel hulpmiddel bij het leggen van tegels. Een lijmkam is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt om tegellijm gelijkmatig op het oppervlak aan te brengen voordat de tegels worden geplaatst. Het heeft een getande rand die speciaal is ontworpen om de lijm in een patroon te verspreiden, zodat de tegels stevig vast komen te zitten.

Het gebruik van een lijmkam is belangrijk om ervoor te zorgen dat de tegels goed blijven zitten en niet verschuiven of breken. Als de lijm niet gelijkmatig is aangebracht, kan dit leiden tot ongelijke tegels en kan het moeilijk zijn om ze recht te leggen. Door een lijmkam te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de lijm gelijkmatig is verdeeld en dat de tegels stevig vast komen te zitten.

Welke lijmkam heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten lijmkammen beschikbaar, elk met hun eigen vertanding. Welke lijmkam je nodig hebt, hangt af van de grootte van de tegels die je gaat leggen en de toepassing van de tegels. Hieronder geven we je enkele richtlijnen voor het kiezen van de juiste lijmkam.

Het is belangrijk om de grootte van de tegels in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste lijmkam. Over het algemeen geldt: hoe groter de tegel, hoe groter de lijmkam die je nodig hebt. Voor kleine mozaïektegels heb je bijvoorbeeld een kleine lijmkam nodig, terwijl je voor grote vloertegels een grotere lijmkam nodig hebt.

Door de juiste lijmkam te kiezen, kun je ervoor zorgen dat de tegels stevig op hun plaats blijven.

Welke lijmkam voor wandtegels 60×60?

Voor wandtegels van 60×60 cm raden we aan om een lijmkam te gebruiken met een vertanding van 10mm of 12mm.

Lijmkam voor mozaïektegels

Voor kleine mozaïektegels heb je een kleine lijmkam nodig, met een getand patroon van 2.5mm of 4mm. Door de kleine vertanding wordt de lijm gelijkmatig over de kleine tegels verdeeld en blijven ze goed op hun plaats.

Het is belangrijk om de juiste lijmkam te kiezen voor de specifieke tegels en toepassingen waarvoor je ze gebruikt. Op deze manier zorg je ervoor dat de tegels stevig op hun plaats blijven en dat het eindresultaat er mooi en professioneel uitziet.

Hoe gebruik je een lijmkam?

Het gebruik van een lijmkam is relatief eenvoudig, maar het vereist wel enige zorgvuldigheid en precisie om ervoor te zorgen dat de tegels goed vastzitten en er mooi uitzien. Hieronder beschrijven we de stappen die je moet volgen om een lijmkam correct te gebruiken:

Het aanbrengen van de tegellijm

 • Begin met het mengen van de tegellijm volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je niet te veel tegellijm in één keer aanmaakt, omdat het snel kan uitdrogen.
 • Breng de tegellijm met een troffel aan op de muur of vloer.
 • Houd de lijmkam met een hoek van ongeveer 45 graden tegen de muur of vloer en trek de lijmkam in één keer over het oppervlak.

Het aanbrengen van de tegels

 • Plaats de eerste tegel op de juiste plaats op de muur of vloer, met een kleine hoeveelheid beweging in de lijm. Dit helpt om eventuele luchtbellen tussen de tegel en de lijm te verwijderen.
 • Druk de tegel stevig aan en tik erop met een rubberen hamer om de tegel gelijkmatig in de lijm te laten zinken. Herhaal deze stappen voor de rest van de tegels.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je de tegels gelijkmatig en stevig vastzet, zodat het eindresultaat er professioneel en duurzaam uitziet.

Waarom dubbel verlijmen?

Wanneer je tegels plaatst, is het soms nodig om ze dubbel te verlijmen. Dubbel verlijmen betekent dat je twee lagen tegellijm gebruikt in plaats van één, om extra stevigheid te bieden aan de tegels en te voorkomen dat ze loskomen. Dit kan vooral belangrijk zijn bij vloertegels of grote wandtegels, die meer gewicht dragen en onderhevig zijn aan meer druk en trillingen.

Er zijn situaties waarin dubbel verlijmen zeer nuttig kan zijn. Bijvoorbeeld:

Grote en zware tegels

 • Als je grote of zware tegels plaatst. Door dubbel te verlijmen, krijgen de tegels extra stevigheid en worden ze beter ondersteund.

Natte ruimtes

 • In natte ruimtes, zoals badkamers, kan dubbel verlijmen ook nuttig zijn. Dit komt omdat vocht en waterdamp de tegellijm kunnen aantasten en de lijmverbinding verzwakken. Door dubbel te verlijmen, krijg je extra bescherming tegen vocht en wordt de levensduur van de tegels verlengd.

Ondergrond

 • Als de ondergrond waarop je de tegels plaatst niet sterk genoeg is, kan dubbel verlijmen ook nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij oude vloeren of muren die niet volledig vlak zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat dubbel verlijmen alleen nodig is in specifieke situaties en dat het belangrijk is om de juiste techniek en materialen te gebruiken om het beste resultaat te krijgen.

Conclusie

Lijmkammen zijn essentieel bij het plaatsen van tegels, of je nu vloertegels, wandtegels, badkamertegels of mozaïektegels plaatst. Het gebruik van de juiste lijmspaan kan het verschil maken tussen een succesvolle installatie en een mislukte installatie.

Bij het kiezen van de juiste lijmkam moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de grootte van de tegels en de toepassing ervan. Het is ook belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het aanbrengen van de tegellijm en het plaatsen van de tegels.

Kortom, het gebruik van de juiste lijmkam en techniek is essentieel voor een succesvolle tegelinstallatie. Door deze zorgvuldig te kiezen en te gebruiken, kun je genieten van een duurzame en mooie tegelvloer of -wand in jouw huis.

Als je twijfelt welke lijmkam je nodig hebt, vraag dan gratis advies aan ons.

De waardering van fixfine.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 854 reviews.
Winkelwagen0
Je winkelwagen is leeg
Verder winkelen
0